lørdag den 13. marts 2010

Stress-buster udfordring: Uddeleger én opgave i dag

Jeg har næsten altid fået påtaget mig for mange opgaver. Det var direkte årsag til min stress, og selvom jeg er blevet tusinde gange bedre til at sige nej nu end før, er det stadig noget jeg skal minde mig selv om dagligt. Ofte er det fordi, jeg går rundt med en idé om, at jeg skal gøre alting, løse alle opgaver i verden, og helst til UG med kryds og slange, for at være noget værd. Derudover bliver jeg så beæret når folk spørger om jeg ikke vil løse en opgave for dem, at jeg straks siger ja, for tænk hvis jeg siger nej, så spørger de nok ikke igen! Det samme gælder hvis jeg bliver inviteret til et arrangement. Hvis ikke jeg kommer nu, får jeg nok aldrig muligheden igen. Jeg har også længe været hamrende dårlig til at bede om hjælp, fordi jeg tænkte at det fik mig til at virke svag og utjekket. Så det der med at uddelegere opgaver har – som du nok kan høre – aldrig været min stærke side.

Da jeg fik stress blev jeg imidlertid tvunget til at begynde at uddelegere! Jeg måtte sygemelde mig i nogle uger, og så måtte andre pludselig tage sig af de opgaver jeg ellers havde haft. Folk jeg var i gruppe med på studiet blev nødt til at færdiggøre opgaver uden mig, på arbejdet måtte mine medarbejdere håndtere tingene for mig og derhjemme måtte min kæreste være ansvarlig for flere ting end tidligere. En ting var at det var virkelig svært for mig at give slip, og jeg følte mig som en kæmpe failure fordi jeg ikke kunne klare mit liv. Noget andet var at jeg simpelthen var tvunget til at foretage de ændringer, da jeg ikke kunne håndtere mit gamle liv længere. Set i retrospekt har det været en fantastisk oplevelse at lære at uddelegere noget mere, da det giver en frihed i livet som jeg ikke havde før. Derudover er det en tillidserklæring til folk omkring mig, at jeg tør bede om hjælp og tør give ansvaret for ting over til dem.

Så derfor udfordrer jeg dig i dag. Tag én opgave som du normalt er ansvarlig for, og som du er ansvarlig for fordi du i virkeligheden ikke tør overgive den til andre. Eller som du har taget fordi du er så vant til at tage imod alt hvad der kommer din vej. Og giv den så fra dig! Det kan være alt fra at lade et gruppemedlem læse korrektur på den opgave der skal afleveres, til at lade manden vaske dit undertøj eller veninden bage kage til fødselsdagen. Og nyd den afslapningstid du får serveret nu du ikke skal lave det alligevel. 

3 kommentarer:

 1. En del af dine ord kunne have været skrevet af mig. Har været igennem en længere stress periode for 2 år siden nu og det er en (for mig) livslang læring og opmærksomhedskrævende del.

  Nu er jeg tilmeldt som fast læser.

  God weekend.

  SvarSlet
 2. Jeg tager gerne udfordringen op! Tænker lige over, hvad det skal være...

  Tak for inspiration!

  SvarSlet
 3. FruE - du har ret. Jeg betragter ikke mig selv som rask, og tror aldrig jeg kommer til det, og det er jeg faktisk glad for. For jeg skal konstant minde mig selv om de gode ting i livet, og er tvunget til at prioritere, og jeg føler at det giver mig et rigere liv.

  Er glad for at I kan bruge det jeg skriver :-)

  SvarSlet