mandag den 12. april 2010

Husk at sove - men sov godt!

Når man er stresset, hvad enten det er en lille smule eller helt galt, så kan det være svært at sove ordentligt. Jeg selv havde mareridts nærmest hver nat, kunne enten ikke falde i søvn eller faldt om på sofaen kl. 20, vågnede flere gange om natten af ingenting, havde svedeture og vågnede med et sæt om morgenen, aldrig helt udhvilet. Efterhånden som stressen tog af, blev min søvn bedre, men da dårlig søvn også stresser, måtte jeg finde forskellig metoder der kunne hjælpe mig til at sove bedre.

1) Prøv at se om du kan holde i hvert fald ½ time computerfri lige inden sengetid. Også gerne fjernsynsfri, men den kan være sværere.

2) Ingen multitasking inden sengetid. Når du børster tænder så børster du tænder. Slut. Ikke noget med at sende mails imens eller liiige smide vasketøjet over.

3) Lav et aften-ritual. Det kan være en halv kop kamillethe, lidt læsning, lidt blid yoga eller bare sidde og glo ind i væggen i 10 minutter. Det at gøre det samme hver aften, hjælper mig til at falde ned. Det er som om min krop kan genkende at nu skal den til at sove om lidt.

4) Hav et koldt soveværelse og en varmepude. Jeg lufter ud mens jeg børster tænder, og havde faktisk vinduet på klem for første gang i nat. Til gengæld har jeg en hjemmesyet rispude som jeg har under dynen når jeg skal sove. Den giver mig ro og tryghed, samtidig med at den friske luft giver et friskt hoved når jeg vågner.

Rispuden laver du ved at tage et stykke stof der er dobbelt så bredt som du gerne vil have din rispude, og ligeså langt (min er cremefarvet og det er dumt, da den bliver nusset). Sy stoffet sammen til en lille pose med hul i den ene ende. Kom ris i indtil posen er næsten fuld, og bind da et stykke kraftigt snor/kantebånd eller lignende stramt om. Jeg har kantebånd. Nu kan posen kommes i mikroovnen eller på radiatoren og varmes igen og igen, og hvis den bliver snasket så binder du bare snoren op, tager risene ud og vasker posen, inden den bruges igen.

1 kommentar:

  1. Tak for at du minder mig om at jeg skal slukke computeren en halv time før sengetid... Jeg bliver nemt "fanget" og så bliver klokken mere og mere... Nu er den fx 22.15... :-(
    Kærlige hilsener
    Annika

    SvarSlet